madár Csemetecsana logó
szalag sarok szalag sarok
Oszd meg ismerőseiddel! twitter facebook

ételeink

Napjainkra a vegetarianizmus egyre több család életében előforduló jelenség. Bizonyos esetekben allergiás tünetek, súlyos megbetegedések vezetnek a húsmentes táplálkozáshoz, mások számára elvi kérdésről van szó, egészségük, környezetük megóvása érdekében döntenek az új életforma mellett. A vegetáriánus szülők jelentős része gyermekét is ilyen módon kívánja táplálni, amelyhez hozzáértésre és különös odafigyelésre van szükség.

Hazai dietetikus szakembereink mára egy elfogadható és tiszteletben tartott alternatívaként kezelik a húsmentes táplálkozást, ennek lakto-ovo ill. szemi- vegetáriánus változatát, s elismerik, hogy ha körültekintően állítjuk össze ezt az étrendet, a gyermekek egészséges fejlődése nincsen veszélyeztetve. Sőt, ennek az étrendi gyakorlatnak köszönhetően nagyobb eséllyel kerülik el felnőtt korukban a krónikus, civilizációs betegségek csoportját.

Hozzánk járó csemetéinknek kiváló minőségű, változatosan összeállított, nyers zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban gazdag lakto-ovo vegetáriánus ételeket szolgálunk fel. Célunk, hogy a gyermekekkel természetes ízeket szerettessünk meg, örömmel és rendszeresen fogyasszák a nyers ételeket is, tudatosan válasszák a jobb minőségű, egészségüket szolgáló ételeket.

 

Mintaétlapunk a kiegyensúlyozott vegetáriánus táplálkozáshoz

  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Reggeli Harmattej (vegimilk, banán, dió) vegazsíros barnakenyér gabonafölvágottal, uborka Kesudió-tejjel készült gyümölcsös tejberizs, Szójaital Tofurántotta, teljes őrlésű magvas zsemle, paprika, paradicsom, Gyümölcstea Kölespuding aszalt gyümölccsel, olajos magokkal Harmattej Csicseriborsó pástétom / Mandy-növényi „májkrém”, Teljes őrlésű kenyér, paprika, paradicsom, gyümölcstea
Tízórai gyümölcs/gyümölcslé gyümölcs/gyümölcslé gyümölcs/gyümölcslé gyümölcs/gyümölcslé gyümölcs/gyümölcslé
Ebéd Zöldbab leves, Brokkolis-sajtos sült burgonyagombócok szezámmagos panírban, Kínai kel saláta Hamis májgombócleves, Borsós-gombapörkölt nokedlivel, vegyes zöldségsaláta Almaleves, Mákos nudli Brokkoli krémleves, Finomfőzelék magyaros fasírttal Paradicsomleves, Grízes tészta gyümölcs lekvárral
Uzsonna Teljes őrlésű keksz, Joghurt Zabsüti, Gyümölcslé Magvas zsemle, növényi pástétom, uborka Szezám-golyó, Gyümölcs Pogácsa, Kukorica saláta
 

Receptek

 

Calabriai penne

A pestóhoz
8-10 db koktélparadicsom
6 db friss bazsalikomlevél
150 g ricotta
1/2 fej hagyma
1 kávéskanál oregánó
20 g olívaolaj
1/2 kávéskanál xilit
3 kávéskanál reszelt parmezán
1 db piros kaliforniai paprika
peperoncino paprika
só ízlés szerint


A tésztához
320 g fusilli, penne vagy csavart trofie


Elkészítése
1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk majd az olívaolajon üvegesre pirítjuk.
2. Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a megmosott és félbe / negyedbe vágott paradicsomokat, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot majd 6-8 percig lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük.
3. A peperoncino paprikát apróra vágjuk (ha szárított törjük) és a paradicsomos-hagymás alaphoz adjuk, majd további 6-8 percig főzzük.
4. A kaliforniai paprikát megmossuk, félbe vágjuk, a magokat és a paprika vastag ereit eltávolítjuk majd vékony csíkokra szeleteljük.
5. Amikor a paradicsomos – hagymás mártás már  kezd homogénné válni hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, oregánót valamint a kaliforniai paprikát és lassú tűzön további 10-12 percig főzzük (amíg a paprika meg nem puhul).
6. Az elkészült mártás alapot egy turmix vagy egy botmixer segítségével alacsony fordulatszámon összemixeljük (túl magas fordulatszám esetén  a mártás könnyen túl folyékonnyá válhat). A pestóhoz  hozzáadjuk a ricottát, a parmezánt és egy fakanál vagy  a mixerünk segítségével (alacsony fordulatszámon) simára kavarjuk.
7. (Ha bármilyen ok folytán a kapott pesto túl folyékony lenne, akkor egy serpenyőben lassú tűzön, folyamatosan kavargatva rotyogtatjuk addig amíg a fölösleges víz  el nem fő. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.)
8. Az elkészült pestót 10- 30 percig pihenni hagyjuk.
9. Befejezés: a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
10. A pestót egy edénybe vagy serpenyőbe öntjük, hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyit a tészta főzőlevéből, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával és tálaljuk.

 

 

Majdnem Muszaka

A közkedvelt Görög rakott padlizsán ételt gondoltuk, nem hagyhatyuk ki a vegán étrendből, így a húst lecserélve elkészítettük a vegán verziót.

hozzávalók / 6 adag

A rakottashoz
2 nagy db padlizsán
25 dkg burgonya
3 nagy db paradicsom
5 dkg kuszkusz
1 dl víz (a kuszkuszhoz)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 kk fahéj (őrölt)
1 kk kakukkfű
0.5 tk oregánó
1 kk cayenne bors
só ízlés szerint
bors szerint
3 db szárított paradicsom (apró kockára vágott)
1 dl olívaolaj
2 szál menta(friss)
1 csokor petrezselyem


A sajtos besamel helyett, a tetejére
2 dl víz
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 dl növényi tej (szója vagy mandula)
3 dkg rizsliszt
1 csipet szerecsendió (őrölt)
1 csipet kurkuma
só ílés szerint
bors szerint
1 kk citromlé
1 kk élesztőpehely


A szejtánhoz
125 g sikér
1 csipet só
1.5 dl víz

 

 
Rendes
lepke lepke